logo VDiTO

Vlaamse Diëtisten Tegen Ondervoeding

Bekijk de nieuwe pagina 'Behandeling'

Gewicht

Terug

Tijdens de gewichtsbepaling is het aan te raden de patiënt zo veel mogelijk kledingstukken te laten uittrekken. Bij voorkeur gebeurt de weging op blote voeten. Wanneer de meting niet in nuchtere toestand uitgevoerd kan worden, is deze als regel, zoals beschreven in Transferpunt Vaardigheidsonderwijs (1998), 1.0 tot 1.5 kg hoger. Kleding geeft een toename van 1.0 tot 2.0 kg. De patiënt dient tevens de blaas te ledigen voor de weging, want ook dit kan het weegresultaat beïnvloeden.

Indien de patiënt immobiel is, wordt geopteerd voor de weegstoel of lig/ hangweegschaal. Voor patiënten waarbij een weging niet mogelijk is vb. bij zwaar zieke of bedlegerige patiënten of bij patiënten waarvan men vermoedt dat het gewicht geen reële weergave is van het werkelijke gewicht, zou de Mid Upper Arm Circumferrence (MUAC) als vervangparameter voor het gewicht kunnen gebruikt worden (28).

Indien de patiënt een amputatie heeft ondergaan kan onderstaande figuur van Brunnstrom M.A.  gebruikt worden voor een inschatting van het lichaamsgewicht (29).

amputatie

Terug naar overzicht van de lichaamssamenstelling

Bronnen:

(28)  van Asseldonk G.A.E.G. et al. (2007). Zakboek ziektegerelateerde ondervoeding bij volwassenen.

(29)  AZM (2012). Nutritional Assessment. Geraadpleegd op 05/11/2012 via www.nutritionalassessment.azm.nl/algoritme+na/screening/percentage+gewichtsverlies.htm