logo VDiTO

Vlaamse Diëtisten Tegen Ondervoeding

Bekijk de nieuwe pagina 'Behandeling'

Transferrine (door Nena Van Hemelryck, diëtiste ZNA)

Terug

Transferrine heeft een halfwaardetijd van 8-10 dagen. Er is sprake van een graduele vermindering met de leeftijd (22)(25).

IJzertekort leidt tot een toename van het transferrinegehalte, proportioneel met de afname in het ijzergehalte, onafhankelijk van het feit of er sprake is van ondervoeding (22). Ook acute hepatitis (verhoogt de vrijlating van transferrine uit levercellen), zwangerschap en gebruik van anticonceptiva (oestrogeengebruik) veroorzaken een stijging van het transferrinegehalte. Lage transferrinegehaltes worden waargenomen bij leverziekten in het eindstadium, nefrotisch syndroom en neoplasmen. Grote doseringen antibiotica (aminoglycosiden, tetracyclines of cephalosporines) beïnvloeden eveneens de transferrinegehaltes (22).

Transferrinegehaltes van > 200 mg/dL zouden wijzen op een goede voedingsstatus, concentraties < 100mg/dL wijzen op ernstige viscerale eiwitdepletie (26).

Een duidelijke correlatie met de voedingsstatus werd tot op heden nog niet aangetoond (22).  Bovendien is transferrine zeer afhankelijk van de ijzerstatus van de patiënt en daarom dus minder geschikt als diagnostische parameter (21).

Normaalwaarde: 180mg/dL – 380mg/dL (ZNA)

Terug naar biomedische parameters

Bronnen:

(21)  Sobotka, L., Alison, S.P., Fürst, P., Meier, R., Pertkiewicz, M., & Soeters, P. (2004). Basics in Clinical Nutrition. Praag: Galen.

(22)  Omran, M.L., & Morley, J.E. (2000). Assessment of protein energy malnutrition in older persons, Part II: Laboratory Evaluation. Nutrition, 16, pp.131-140.

(25)  Mears, E. (2007). Nutritional Assessment: The Key to positive outcomes and financial impact. Lab Medicine, 38, pp. 43-47.

(26)  AZM (2012). Nutritional Assessment. Geraadpleegd op 07/06/2012 via www.nutritionalassessment.azm.nl/algoritme+na/onderzoek/bloedparameters/index1.htm