logo VDiTO

Vlaamse Diëtisten Tegen Ondervoeding

Bekijk de nieuwe pagina 'Behandeling'

Bepalen van energie- en eiwitbehoefte

Terug

Bij een optimale voedingsbehandeling is een juiste bepaling van de energie- en eiwitbehoefte een essentieel onderdeel. In praktijk is het niet altijd mogelijk om de ruststofwisseling door middel van indirecte calorimetrie te bepalen bij alle patiënten.  Daarom zijn er diverse formules om de energie- en eiwitbehoefte van de patiënt te berekenen. Uit studies blijkt dat dergelijke formules niet altijd accuraat zijn, ze blijven een schatting van de reële energiebehoefte.

Formules voor bepalen van energiebehoefte

Het basaalmetabolisme (BMR, basal metabolic rate) is het energieverbruik van personen in rust, die zich in een ruimte met een constante temperatuur bevinden.  De BMR hangt af van het lichaamsgewicht, de leeftijd en het geslacht.

De ruststofwisseling (REE, resting energy expenditure) is de basale stofwisseling plus de thermogene food-factor (of specifiek dynamische werking).  Deze laatste is het energieverbruik nodig voor de opname, absorptie en verwerking van voedsel, en bedraagt ongeveer 10% van het basaalmetabolisme.

Om de totale energiebehoefte (TEE, totale energieverbruik) te bepalen moet men nog een toeslagfactor voor activiteit en/of stress in rekening brengen.

Klik op onderstaande linken voor meer informatie.

- Formules obv James en Shofield
- Formules obv Harris en Benedict
- Formule volgens FAO/WHO en de formule 30kcal/kg
Formules voor bepalen van eiwitbehoefte

Voor gezonde personen is een aanbreng van 0.8 g eiwit/kg LG/dag voldoende.  Bij ziekte is de stofwisseling veranderd en de eiwitbehoefte verhoogd.  Daarom wordt bij ziekte uitgegaan van een eiwitbehoefte van 1.2 – 1.5 g eiwit/kg LG/dag.

Terug naar overzicht interventie