logo VDiTO

Vlaamse Diëtisten Tegen Ondervoeding

Bekijk de nieuwe pagina 'Behandeling'

Sondevoeding

Terug

Sondevoeding is een volledige, vloeibare voeding die gegeven wordt via een sonde in het maag-darmkanaal. Patiënten die niet willen, kunnen of mogen eten maar wel een functioneel maagdarmkanaal hebben komen in aanmerking voor sondevoeding.
Een overzicht van de indicaties voor sondevoeding vindt men in de Espen guidelines van 2006. Deze kunt u raadplegen via www.espen.org                

Toediening
Deze voeding voorziet gedeeltelijk of volledig in de dagelijkse behoeften aan energie en voedingsstoffen, afhankelijk van de hoeveelheid die gegeven wordt. Indien een patiënt niet voldoende kan eten of drinken, kan sondevoeding als aanvulling gegeven worden. De voorkeur is dan om de hoeveelheid sondevoeding gedurende de nacht te geven zodat de patiënt overdag vrijheid heeft in beweging. Indien voeding per os niet mogelijk is kan sondevoeding als volledige voeding gegeven worden.

Men kan sondevoeding o.a. toedienen via een naso-gastrische sonde, via een PEG-sonde of via een jejunumsonde, met  een pomp of via zwaartekracht.
Sondevoeding kan gefractioneerd toegediend worden op regelmatige tijdstippen, bv om 8 – 12 – 16  en 20 uur om het normale voedingspatroon zoveel mogelijk te benaderen. Dit heeft als voordeel dat de patiënt een grotere bewegingsvrijheid heeft.
Naast gefractioneerde toediening, kan men sondevoeding ook continu toedienen, over 12 of 24 uur. Zonder voedingspomp kan men d.m.v. de rolklem van de trousse de snelheid regelen. 20 druppels = 1 ml of de gewenste snelheid delen door 3 geeft het aantal druppels per minuut. Een voedingspomp garandeert een constante toedieningssnelheid en continue controle door een alarm.

Afhankelijk of de patiënt al dan niet lang nuchter is geweest kan men met een opstartschema werken. Eerst het volume opdrijven dan pas de concentratie, maar toch vrij snel opklimmen tot de gewenste calorieën bereikt zijn.

Soorten sondevoeding
Er is sondevoeding in polymere en semi-elementaire vorm. De polymere sondevoedingen bestaan uit intacte eiwitten, vetten en koolhydraten en kunnen gebruikt worden bij een normale vertering en absorptie. Semi-elementaire sondevoedingen bevatten gehydrolyseerde eiwitten en MCT vetten en vinden hun gebruik bij een gestoorde vertering en/of absorptie.

Daarnaast zijn er nog specifieke sondevoedingen op de markt voor bepaalde pathologieën. Een overzicht van het breed assortiment aan sondevoedingen kan u terug vinden op de website van de  voedingsfirma’s.

Levering
Sondevoedingen kunnen thuis geleverd worden door volgende firma’s:

LINDE Belgium NV: www.linde-healthcare.be; info.healthcare@linde.com

REMEDUS: www.remedus.beinfo@remedus.be

Hiervoor dient een aanvraag ingediend te worden bij de voedingsfirma. Een medewerker van de thuiszorgorganisatie zal de eerste keer de benodigde sondevoeding, troussen ed meenemen en uitleg geven over de toediening van sondevoeding bij de patient thuis. Een tweede bestelling wordt via een pakketdienst bij de patient thuis geleverd.

Terugbetaling
Er is een gedeeltelijke terugbetaling voorzien. De behandelend arts moet nagaan of de patient hiervoor in aanmerking komt en een aanvraagformulier invullen. Een voorbeeld van dit formulier is terug te vinden via de website van het RIZIV. De patient moet dit formulier aan het ziekenfonds bezorgen. Na goedkeuring worden de facturen deels terugbetaald.
www.riziv.be/drug/nl/other-pharmaceutical-supplies/nutrition/pdf/arkb19961110annexe.pdf
De patiënt kan een terugbetaling bekomen volgens het KB van 20/07/2007. Voor meer informatie raadpleeg de website van het RIZIV:
www.riziv.be/drug/nl/other-pharmaceutical-supplies/nutrition/index.htm

Websites van de voedingsfirma’s: www.abbottnutrition.nl , www.fresenius-kabi.com , www.nestle.com , www.nutricia.be

Terug naar overzicht voedingsadvies