logo VDiTO

Vlaamse Diëtisten Tegen Ondervoeding

Bekijk de nieuwe pagina 'Behandeling'

Voeding aanpassen en enkele recepten

Terug

Wanneer de patiënt oraal gevoed kan worden, is het mogelijk de normale voeding op verschillende manieren aan te passen, met als doel de energiebehoefte te dekken.
In onderstaande tabel worden de verschillende opties inclusief praktische tips weergegeven (23).

Mogelijkheden

Praktische tips

Energie- en eiwitrijke voedingsmiddelen

- Kies voor volle melkproducten, vettere vlees(waren) en vis
- Vervang light producten door gewone voedingsmiddelen
- Gebruik royaal beleg en extra smeervet op brood
- Neem bij de warme maaltijd vetrijke jus/saus
- Kies voor Fingerfood; zoals dadels, noten, olijven, blokjes kaas, blokjes salami, rozijnen….
- Extra melkproducten bij de maaltijd (pap, pudding)
- Energierijke dranken bij de maaltijd

Frequente maaltijden

- Neem tussenmaaltijden
- Splits zo nodig de hoofdmaaltijd op in kleinere porties op verschillende momenten
- Neem iets lekkers bij de koffie (koekje, gebak)

Aanpassen receptuur

- Vermijden/toevoegen van kruiden en specerijen
- Vermijden/gebruiken van sterk ruikende of smakende voedingsmiddelen
- Toevoegen van voedingsmiddelen die gewaardeerd worden
- Vermijden van voedingsmiddelen waar aversie tegen bestaat
- Voeg energierijke componenten toe aan de recepten (room, boter, suiker)

Aanpassen consistentie

- Vermijden van harde delen aan voedingsmiddelen
- Fijnmalen van voeding
- Binden van voedingsmiddelen
- Eventueel logopedie vragen naar advies rondom aangepast kauw- slikgedrag

 

Recepten
Zoete Shake:
Kies een zoete smaak: Vb. chocolade, karamel, mokka, honing, peperkoek, speculaas, stroop, aardbeien abrikoos, banaan, peer, perzik, appelmoes, grenadine


50g  

koekjesmeel vb. rijstcreme, Cerelac van Nestlé of Nutricia (of 10 eetlepels)

100g

volle platte kaas natuur

100ml

volle melk

10ml

Koolzaadolie, maïsolie, zonnebloemolie, … (1 eetlepel)

13g

Stimulance of Optifiber (vezelrijk poeder Nutricia of Nestlé)

50g

zoete smaak naar keuze

 

Weeg en mix alle producten.  Dit recept bevat per portie van ca. 160 ml: 300 kcal en 9 gram eiwit

Terug naar overzicht voedingsadvies

Bronnen:

(23)  Barendregt K. (2002). Dieetbehandelingsprotocol Depletie. In: Handboek Dieetbehandelingsprotocollen. Elsevier, Maarsen.